Wednesday, 6 February 2013

RESEPI KEK PISANG PALING MUDAH & CEPAT

Bahan-bahan:

6 biji pisang berangan (saiz sederhana)- dilecek
1 cawan gula pasir
1 cawan minyak masak
4 biji telur gred A
1 1/2 cawan tepung naik sendiri / tepung kek
1 sudu teh ovellet 
1 sudu teh esen vanilla

Cara-cara:
1. Panaskan oven ke suhu 185 darjah Celcius api atas bawah.
2. Sediakan loyang 4 persegi. Lenser dengan margerin@minyak dan alas kertas minyak atau kertas biasa AA... kalo xnak alas pun xpe...taburkan tepung sikit.

3. Kisar gula, telur, minyak di dalam 'blender' hingga putih. (3-5 minit)
4. Tuang bahan blender tadi ke dalam mangkuk. 
5. Kemudian ayak tepung ke dalam mangkuk yg sama tadi. Kacau rata dengan senduk.
6. Masukkan pisang yg sudah dilecek tadi bersama esen vanila. Gaul sebati.
7. Tuang adunan ke dalam loyang dan masak dalam oven selama 45 minit atau kek keperangan seperti di dalam gambar. Cucuk bahagian tengah kek dengan lidi sate untuk mengetahui kek masak sempurna atau tidak.
*** Letakkan kek di rak paling bawah oven ( kalau guna oven elektrik 21) api atas bawah sepanjang proses untuk hasil memuaskan.
*** Selepas kek dikeluarkan dari oven, pastikan kek ditelangkupkan diatas redai & biarkan sehingga sejuk untuk mengelakkan kek dari mendap. 


No comments:

Post a Comment